Sağlık

Doç. Dr. Er Güneri “Felaket sonrası adet hijyeninin sağlanamaması kadınların üreme sağlığını etkiliyor”

Doç. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sezer Er Güneri tarafından yürütülen “Afet Sonrası Deprem Bölgesinde Yaşayan Üreme Çağındaki Kadınların Regl Hijyeni Uygulamaları ve İhtiyaçlarının Belirlenmesi” başlıklı proje TÜBİTAK 1002 – B Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. . Proje, afet sonrası deprem bölgesinde konteyner kentte yaşayan üreme çağındaki kadınların adet hijyeni uygulamaları ve ihtiyaçlarının belirlenmesini amaçlıyor.

Proje grubunu tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizin özellikle sağlık alanındaki projeleri TÜBİTAK tarafından kabul edilmeye devam ediyor. Hemşirelik Fakültemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Sezer Er Güneri’nin yürüttüğü proje, afet sonrası kadın sağlığını yakından ilgilendiriyor ve önemli bir konuya da dikkat çekiyor. Teknik Direktörümüzü ve ekibini başarılarından dolayı tebrik ediyorum” dedi.

Doç. Dünyada afetlerin şiddetinin ve sıklığının arttığını belirten Prof. Dr. Sezer Er Güneri, “Bu durum halk sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğuruyor. Doğal afetlerin neden olduğu kayıplar farklı insan grupları arasında adil değildir. Daha fazla kırılganlık ve kaynaklara daha az erişim nedeniyle kadınlar genellikle doğal afetlerin kurbanı olarak görülüyor. Küresel olarak kadın nüfusunun yaklaşık yarısı üreme çağındadır; bu da menstruasyonun normal yaşam süresinin bir parçası olduğu anlamına gelir. Bu nedenle afet bölgesinde hayatta kalan bir kadının temel ihtiyaçlarından biri adet hijyenidir. Adet dönemini onurlu bir şekilde yönetmek en iyi zamanlarda bile zordur ve kriz zamanlarında daha da karmaşık hale gelir” dedi.

“Yetersiz hijyen birçok enfeksiyona yol açıyor”

Adet Hijyeni Yönetimi (MHM) olgusundan bahseden Doç. Dr. Er Güneri, “MHM; Kadın ve ergen kızların kanı emmek veya toplamak için temiz bir adet yönetimi cihazı kullanması ve bu malzemenin adet dönemi boyunca gerektiği sıklıkta gizlilik içinde değiştirilebilmesi, gerektiğinde vücudu yıkamak için sabun ve su kullanılması ve Kullanılmış adet yönetimi malzemelerinin imhası için tesislere erişim. MHM üreme çağındaki kadınları ilgilendiren önemli bir konu olmasına rağmen afet sonrası müdahalelerde sıklıkla gözden kaçırılmaktadır. Beslenme, barınma, korunma ve sağlık gibi temel ihtiyaçlara yönelik malzeme dağıtımına çalışılırken adet hijyenine çok az önem veriliyor. Adet hijyeninin sağlanamaması kadınların üreme sağlığını etkilerken, adet atıklarının uygunsuz imha teknikleri de halk sağlığını etkiliyor. Adet hijyeni ile üreme sağlığı arasındaki ilişki güçlü olduğundan hijyenik olmayan malzemelerin kullanımı sonucu alt üreme yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları ve olumsuz gebelik sonuçlarına yol açan enfeksiyonlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle afet sonrasında kadınların adet hijyeni uygulamalarının ve ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bu projemizde deprem bölgesinde yaşayan üreme çağındaki kadınların afet sonrası adet hijyeni uygulamalarını ve ihtiyaçlarını belirlemeyi amaçlıyoruz. “Çalışma tanımlayıcı ve kesitsel olarak planlandı” dedi.

Proje yaklaşık bir buçuk yıl sürecek; Malatya İnönü Üniversitesi Teknopark’ta gerçekleştirilecek. Doç. Projede Prof. Dr. Sezer Er Güneri’nin yanı sıra burslu Beyza Başpınar da var.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

yesilli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu