Tarımda sürdürülebilirlik ve verimliliğe katkı sağlayacak projeye TÜBİTAK desteği
Teknofest 2023 kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Lideri Hasan Mandal’ın katılımıyla düzenlenen törende tanıtılan “Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliği ile Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu” projesi tarımda sürdürülebilirlik ve verimliliğe katkılar.
Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Kümelenmesi Başkan Yardımcısı Ahmet Eren, projenin 94,2 milyon TL bütçe ile yürütüldüğünü belirterek, “Toros Tarım 2,18 milyon TL, Tekfen Tarım ise 2,35 milyon TL bütçe ile destek verdi. Tarımda verimlilikte önemli rol oynayacağına inanıyoruz” dedi.
Erciyes Üniversitesi’nin Toros Tarım ve Tekfen Tarım’ın katkılarıyla yürüttüğü “Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliği ile Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu (S-ATP)” projesi TÜBİTAK 1004-Mükemmeliyet Merkezi kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Vakıf Programı. Toros Tarım ve Tekfen Tarım’ın iki yıldır üzerinde çalıştığı proje, kamu ve sanayi kuruluşları ile üniversitelerin bir araya gelerek Türkiye’nin hedefleri doğrultusunda proje geliştirmesine destek veren programa yapılan başvurunun ardından değerlendirme sürecini başarıyla geçti. Yeşil Anlaşma Teknofest 2023 kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Lideri Hasan Mandal’ın katılımıyla düzenlenen törende desteklenen projeler arasında gösterilen proje, tarım bölümünün gelişimine katkı sağlayacak. sürdürülebilir teknolojiler
Daha çok besin değeri yüksek ürünler elde etmenin yollarını aramalıyız.
Su ve enerji kaynaklarının azalması ve sıcaklıkların artması nedeniyle tarım sektörünün iklim değişikliğinden en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğini belirten Prof. Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Kümelenmesi Başkan Yardımcısı Ahmet Eren “Tarımda verimliliği artırırken toprağı ve doğal tarımsal kaynakları korumanın değeri her geçen gün öne çıkan konulardan biri haline geldi. Tarımda sürdürülebilirlik, hızla artan dünya nüfusuna yeterli ve kaliteli gıda sağlanması açısından oldukça önem kazanmıştır. Bu nedenle tarımsal gıda tedarik zincirinin tüm aktörleri daha az kullanarak daha çok ve daha kaliteli işler üretmek zorundadır. Ekilebilir topraklarımızı daha değerli hale getirerek aynı tarladan daha besleyici eserler elde etmenin yollarını aramalıyız.”
Tarımda verimlilikte değerli bir rol oynayacak
Bu hedef doğrultusunda, 2021 yılında yapılan davet ile farklı kurum ve üniversitelerin iş birliği ile oluşturulan konsorsiyum ile ‘Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliği ile Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu’ projesi başlatılmıştır. Eren, “94,2 milyon TL bütçeyle yürütülen projeye TÜBİTAK tarafından Toros Tarım adına 2,18 milyon TL, Tekfen Tarım adına 2,35 milyon TL hibe verilecek. Toros Tarım’ın ortak paydaşlarla yürüttüğü çalışmalar sonucunda geliştirilecek mikrobiyal çalışmanın, tarımda sürdürülebilirlik ve verimlilik açısından değerli bir rol oynayacağına inanıyoruz. Tekfen Tarım, Sürdürülebilir Topraksız Tarım Teknolojileri projesi ile platformda. TÜBİTAK 1004 Programı ile Ar-Ge ve tasarım merkezleri ve kamu Ar-Ge birimleri ile işbirliği yapılarak yükseköğretim kurumlarının araştırma altyapılarının mükemmeliyet ve ihtisaslaşma merkezi haline gelmesi için ticarileşme potansiyeli yüksek bilimsel araştırma programları desteklenmektedir. Bu anlamda Toros Tarım Ar-Ge Merkezi ve Küme şirketlerimizden Tekfen Tarım ile birlikte Erciyes Üniversitesi ana başkanlığında hayata geçirilen ‘Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliği ile Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu’ projesini Türkiye ile birlikte destekliyoruz. tüm Ar-Ge tecrübemiz ve teknolojik gücümüz. veriyoruz” dedi.
Desteklenen projeler Teknofest 2023’te tanıtıldı
Projenin TÜBİTAK tarafından yapılan değerlendirme sonucunda desteklenmeyi hak ettiğini vurgulayan Eren, “Araştırma Programı Yürütücü Kuruluşu olarak içinde yer aldığımız projenin TÜBİTAK destek programına alınmasından büyük memnuniyet duyduk. Başvurunun olumlu değerlendirilmesi sonucunda. Teknofest 2023 kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ve TÜBİTAK Liderimiz Hasan Mandal’ın katılımıyla düzenlenen organizasyonda projemiz desteklenmeye hak kazandı. Bu bizim için gerçekten bir onur. Mikrobiyal artefaktların geliştirilmesi konusunda çalışmakta olduğumuz projenin hazırlık ve uygulama sürecinde emeği geçen tüm çalışanlarımıza teşekkür ederim. Proje ile daha sürdürülebilir teknolojilerle ülkemiz tarımının güçlü geleceğine katkıda bulunuyoruz.”
Toros Tarım Araştırma, Planlama ve Uyum Genel Müdür Yardımcısı Nermin Aka, şunları söyledi: Sürdürülebilir tarıma her zaman öncülük eden Toros Tarım’ı, sektöründe öncü faaliyetlerini sürdüren Tekfen Tarım ile böylesine pahalı bir platformda görmekten memnuniyet duyduklarını kaydeden Çetin, şöyle devam etti: “Yeşil mutabakat ve yeşil mutabakat ekseninde sürdürülebilir iklim eylemleri, kamu ve üniversite Özel sektör de dahil olmak üzere öncü araştırma altyapılarının ortasında iş birliğini artıracak paydaşların tüm yetkinliklerinin bir arada kullanılabileceği bu çalışmada yer almak bizim için büyük bir gurur kaynağıdır. . Ortak altyapıların kullanılmasında, akademik çıktıların elde edilmesinde ve katma maliyeti yüksek ticari işlerde büyük değeri olan Ar-Ge Müdürümüz. Toros Tarım olarak Erciyes Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi’nden değerli akademisyenlerle birlikte gerçekleştirdiğimiz ‘Tarımsal Açıdan Önemli Mikroorganizmaların Geliştirilmesi’ çalışmamızla Didem Tümük’ün yürüttüğü projeye katkı sağlayacağız. Tekfen Tarım tarafında ise Ar-Ge Müdür Yardımcısı Dr. Taner Bozkurt, Erciyes Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi işbirliğiyle ‘Sürdürülebilir Topraksız Tarım Teknolojileri’ projesini hayata geçirecek.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı